Bachelor verpleegkunde Howest

 

Enkele mantelzorgers vertellen...

 

"Zes jaar geleden kreeg mijn man een hersenbloeding. Sindsdien kan hij niet meer stappen en zorg ik dag en nacht voor hem. Ik ben eigenlijk zowel partner, verpleegkundige, chauffeur, bankier, poetsvrouw en luisterend oor. Mijn kinderen van 18 en 20 jaar helpen me waar ze kunnen, maar hebben zelf ook een druk sociaal leven. Ben ik mantelzorger? Ja!”  - Lieve, 44 jaar.

“Mijn moeder is 89 jaar en dementerend. Ze woont nog alleen thuis. Ik werk deeltijds en help elke dag nog enkele uren in het huishouden van mama. Sofie, de thuisverpleegkundige komt twee maal per dag. Op die manier is het voor mij ook haalbaar. Mijn moeder en ik hebben samen veel plezier. Toch is het niet altijd even gemakkelijk… Ben ik mantelzorger? Ja!” – Luc, 59 jaar.

 “Mijn buurman is 78 jaar en krijgt het steeds moeilijker om zelfstandig te wonen. Ik doe wekelijks de boodschappen en maak af en toe wat extra om op te warmen. Voor mij neemt het maar enkele uren per week in beslag, maar ik weet dat het voor hem veel betekent. Ben ik mantelzorger? Ja!”  - Sofie, 34 jaar.

 

 

Ben jij ook mantelzorger?

 

Iedereen die regelmatig de zorg opneemt voor een familielid, vriend(in), buur of kennis die tijdelijk of permanent extra zorg nodig heeft, is mantelzorger.

Sommige mensen zorgen 1 uur per week, anderen 168 uur. Sommigen zorgen voor iemand met lichamelijke klachten, anderen voor iemand met psychische of cognitieve problemen. Sommigen helpen in het huishouden, anderen helpen wassen en aankleden, doen de financiën, houden zich met het papierwerk bezig of vervoeren iemand regelmatig. Sommige personen doen het allemaal. De ene mantelzorger woont in bij de zorgvrager, de andere niet. Hoe verschillend iedere situatie ook is, toch zijn al deze mensen mantelzorger.

Sommige mantelzorgers zien zichzelf pas als ‘mantelzorger’ als de zorg voor hen zwaar begint te worden en ze zelf ook fysische of mentale klachten krijgen. Toch ben je ook al mantelzorger als je met veel plezier één of meerdere zaken doet voor iemand die hulp nodig heeft.

 Op tijd beseffen dat ook jij mantelzorger bent, heeft heel wat voordelen!

  •  Informatie speciaal voor jou! In de kranten, folders van de mutualiteit, op internet enz. vind je regelmatig informatie voor mantelzorgers. Deze kunnen je heel wat praktische informatie geven die de zorg kunnen verlichten.
  • Als mantelzorger, heb je in bijna alle Vlaamse steden en gemeenten recht op een mantelzorgpremie!
  • Als mantelzorger sta je er niet alleen voor! Samen met ongeveer 850.000 andere personen neem jij de zorg op voor iemand uit je nabije omgeving. De mantelzorgverenigingen en de mutualiteiten organiseren op regelmatige basis ontmoetingsmomenten voor mantelzorgers. Raadpleeg regelmatig onze kalender. Je vindt deze op de startpagina van deze website (links onderaan).
 

Ga verder naar het takenpakket van de mantelzorger.